Vrede i Turkiet mot ny koranbränning i Sverige

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Turkiets utrikesminister Hakan Fidan (mitten) ser allvarligt på koranbränningen i Stockholm på onsdagen. Arkivbild.
Högt uppsatta turkiska politiker riktar hård kritik mot svenska myndigheter efter att ännu en koranbränning genomförts – och tillåtits – i Stockholm.
"Att tolerera sådana fruktansvärda handlingar är att vara medskyldig”, skriver landets utrikesminister Hakan Fidan på Twitter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På onsdagen genomfördes en koranbränning vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, sedan polisen beviljat demonstrationstillstånd.

Under eftermiddagen har turkiska politiker framfört protester på Twitter, där de både kritiserar koranbränningen och att svenska myndigheter tillåter dem. Utrikesminister Hakan Fidan skriver bland annat:

"På den första dagen av eid al-adha fördömer jag den avskyvärda handling som begicks i Sverige mot vår heliga bok, den heliga Koranen".

Han skriver också: ”Det är oacceptabelt att tillåta dessa antiislamiska handlingar under förevändning av yttrandefrihet”.

"Måste agera snabbt"

Även Fahrettin Altun, talesperson för president Recep Tayyip Erdogan, är upprörd.

"De som försöker bli våra allierade i Nato kan inte tolerera eller möjliggöra destruktiva beteenden från islamofobiska och främlingsfientliga terrorister", skriver han på Twitter.

Han skriver vidare att "svenska myndigheter måste agera snabbt och ta ställning mot terrorism i alla dess former".

Annons

"De kan inte gömma sig bakom ursäkten om åsiktsfrihet och yttrandefrihet".

Turkiets justitieminister Yilmaz Tunç skriver på Twitter att Sverige borde sätta stopp för de "återkommande provokationerna" och syftar på koranbränningar. Han påpekar också att Sverige vill bli Turkiets allierade via Nato.

"Det är skandalöst att den svenska polisen tillåtit bränning av den heliga Koranen framför en moské i Stockholm", skriver han bland annat.

Säkerhetsrådgivaren fördömer

Även president Erdogans säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic är kritisk till koranbränningen.

"Sådana islamofobiska avskyvärda handlingar under täckmantel av tanke- och yttrandefrihet är aldrig acceptabla. Jag fördömer alla människor och institutioner som tillåter detta!", skriver han bland annat på sin Twitter.

Onsdagens koranbränning var den första att hållas i Sverige på flera månader. Tidigare i år har polisen nekat tillstånd för fler bränningar, vilket förvaltningsrätten och kammarrätten senare slagit fast varit felaktigt.

Annons

Vid koranbränningen, som genomfördes utanför Stockholms moské, hade cirka 200 personer samlats utanför avspärrningarna.

Har inte godkänt Sverige

Turkiet är ett av två Natoländer som ännu inte har ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen. Landet har återkommande krävt att bland annat personer med påstådda PKK-kopplingar ska lämnas ut till Turkiet, för att släppa in Sverige i försvarsalliansen.

I vintras genomförde den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm, vilket orsakade starka internationella reaktioner och protester mot Sverige.

Turkiets president Erdogan har tidigare också sagt att en svensk Natoanslutning inte kan bli aktuell så länge koranbränningar tillåts i Sverige.

Den svenska regeringen har uttryckt förhoppningar om att Sverige ska vara godkänd som medlem till Natotoppmötet den 11–12 juli i Vilnius.

Annons