inrikes

Vild strejk slår mot pendeltågstrafiken: ”Besvärligt läge”

Vild strejk slår mot pendeltågstrafiken: ”Besvärligt läge”

FOTO: Ulf Palm/TT
Storstockholms lokaltrafik (SL) varnar för en besvärlig måndagsmorgon i kollektivtrafiken.
Detta sedan lokförare gått ut i en vild strejk.
– Det kommer att ha stor trafikpåverkan, säger SL:s presschef Andreas Strömberg till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enorm takplatta lossnar från taket i tunnelbanan
0:27

Efter reklamen: Enorm takplatta lossnar från taket i tunnelbanan

(0:27)

Slå på ljud

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare – under tre dagar med start klockan 03 natten till måndagen.

Tidigt på måndagsmorgonen säger SL:s presschef Andreas Strömberg att man kunnat konstatera att den vilda strejken kommer att få stor påverkan.

– Just nu är det en del tåg ute och rullar, det är inte alla som står still. Men det kommer att bli ett besvärligt läge för resenärerna, säger Strömberg.

Kort varsel

SL har fått uppgifter från tågoperatören MTR att det är förare som skulle ha börjat jobba tidigt på morgonen som inte dykt upp.

Det är oklart hur många de är och det är inte heller klart hur många ytterligare som inte kommer att dyka upp när deras arbetspass startar senare under morgonen och dagen.

– Vi kommer att behöva ställa in med kort varsel och det kommer att leda till en ryckig och oregelbunden trafik, säger Andreas Strömberg.

Från klockan 06 på morgonen har SL satt in bussar som framför allt kommer att köra för att ta pendeltågsresenärer till tunnelbanenätet. Men SL rekommenderar de resenärer som kan att ta alternativa färdvägar eller färdmedel.

Strandberg uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterad om situationen via SL:s hemsida och påpekar att situationen kan komma att förändras snabbt eftersom det råder stor osäkerhet kring hur många förare som strejkar.

Avvecklade tågvärdar

Orsaken till lokförarnas protestaktion är ett missnöje att tågvärdarna har avvecklats, vilket innebär ensamarbete för förarna.

Fackförbundet Seko, som organiserar merparten av lokförarna, har tagit avstånd från strejkplanerna.

Beslutet om den vilda strejken fattades på fredagskvällen under ett möte med över 150 lokförare, enligt uppgifter på den sajt som organiserar strejken.

FOTO: Janerik Henriksson

FRÅN FÖRSTASIDAN