Viktigt söka vård snabbt vid huggormsbett

Viktigt söka vård snabbt vid huggormsbett

Har du blivit biten, eller misstänker du att du blivit biten, så ska du alltid ringa 112. Arkivbild.

Cornelius Poppe/NTB/TT
Hundratals personer tvingas varje år uppsöka sjukhus efter att ha blivit bitna av en huggorm.
Skulle oturen vara framme är det viktigt att snabbt kontakta vården, uppmanar Giftinformationscentralen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I takt med att temperaturerna stiger tittar ormen fram. Det brukar i sin tur innebära fler samtal till Giftinformationscentralen.

Förra året var man uppe i totalt 848 samtal. Det är några samtal från rekordåret 2018 så man fick ta emot 1 225 samtal om just huggormar.

Skulle du bli biten är det viktigt att genast höra av sig till vården. Är du osäker – ring 112 ändå och begär giftinformation.

"De första timmarna är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom", säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen, i ett pressmeddelande.

Varje år får omkring 400 personer i Sverige vård på sjukhus efter att ha blivit bitna. Dödsfall är väldigt ovanliga tack vare de motgift som finns.

Har man blivit biten är det därför viktigt att observeras på sjukhus. Symtom som illamående, yrsel och kräkningar kan komma snabbt.

"Men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen", säger Hultén.

I helgen hittades en man i Tanums kommun avliden. Han var enligt polisen ormbiten, men vad som orsakat dödsfallet är ännu oklart. Det ska fastställas genom obduktion.

FRÅN FÖRSTASIDAN