Vetlandadomen kan bli unik – första i sitt slag

Vetlandadomen kan bli unik – första i sitt slag

18-åringen och 20-åringen, som står åtalade för mord och grovt gravfridsbrott, kan bli de första kvinnorna under 21år som döms till livstids fängelse i modern tid i Sverige.

Anna-Lena Lindqvist/TT
De åtalade för mordet på Tove i Vetlanda kan bli de första kvinnorna under 21 år att dömas till livstids fängelse i Sverige – om rätten går på åklagarens linje. I dag faller domen i det mycket uppmärksammade fallet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I november i fjol dömdes en 18-årig man för morden på två lärare på Latinskolan i Malmö. Han blev den första så unga personen att dömas till livstids fängelse i Sverige i modern tid.

De misstänkta för Toves död, 18 och 20 år gamla, kan bli de första unga kvinnorna. Åklagaren Adam Rullman har yrkat på livstid för 20-åringen, och livstid alternativt 18 års fängelse för 18-åringen.

Tidigare har åldersgränsen för livstidsstraff varit 21 år i Sverige, men vid årsskiftet 2022 sänktes den till 18 år. Dock har ingen kvinna under 21 år ännu dömts till livstid.

"Helt unikt"

– Vi kan konstatera att det förekommer att kvinnor döms till livstids fängelse, men om vi pratar dödligt våld så är det betydligt ovanligare bland kvinnor. Där utgör kvinnor bara en av tio ungefär som döms, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola, som forskat på dödligt våld hos kvinnor.

Oavsett vad de båda misstänkta i Tove-fallet döms för är fallet unikt, konstaterar hon.

– Dels i och med att det rör två kvinnor som är väldigt unga och ostraffade sedan tidigare. Dels på grund av tillvägagångssättet, då tänker jag framför allt på hur de har hanterat kroppen efteråt, säger Jenny Yourstone och tillägger:

– Så oavsett om rätten väljer att gå på den ena eller den andras berättelse, så är det helt unikt och kommer med absolut största sannolikhet gå vidare till hovrätten.

Elva livstidsdömda kvinnor

Totalt sitter 194 personer fängslade på livstid i Sverige, varav elva är kvinnor. Det visar statistik från Kriminalvården från den 1 mars 2023. Personer som tidigare dömts till livstid, men sedan fått straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff är exkluderade.

Samtliga elva livstidsdömda kvinnor är dömda för mord alternativt medhjälp, försök eller anstiftan till mord.

FRÅN FÖRSTASIDAN