Värsta perioden av pollen över

Värsta perioden av pollen över

Lagom till midsommar övergår björkpollen i gräspollen, samtidigt minskar pollenhalterna till lägre nivåer. Arkivbild.

Ulf Palm/TT
Den värsta delen av pollensäsongen ser ut att vara över och trots värmen väntas midsommar klara sig från några högre halter av gräspollen.
Men att sticka näsan i midsommarkransen rekommenderas inte om vädret blir vackert.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det har varit flera veckor med höga halter av björkpollen i landet men nu har de flesta träden blommat över och pollenhalterna väntas gå tillbaka till en mer normal nivå. Blir det flera dagar med varmt väder och uppehåll kan dock allergiker känna av gräspollen i högre doser.

– Det kan fortfarande bli höga halter gräspollen i flera veckor till, åtminstone fram till slutet av juli, säger Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet.

Gräspollen är det som nu märks av i södra Sverige, men i norra delarna av landet syns pollen också i form av vide och på vissa platser kan det även finnas en del björkpollen fortfarande.

Kommer variera

Fram till i juli fortsätter gräspollen att kunna förekomma i höga halter och lite senare under sommaren kommer även gråbopollen som ser ut att hålla sig till normala nivåer.

Under midsommarhelgen väntas pollenhalterna variera över landet, men med låga halter vid mulet väder och regn.

– Det är lynnigt väder nu, är det varmt och uppehåll kan det bli höga halter av pollen, men det är inte en lika jobbig säsong som vi har haft med björkpollen, säger Åslög Dahl.

Är man däremot gråbo-allergiker ska man se till att hålla sig på avstånd till prästkragarna i midsommarkransen.

Vädra inte

Åslög Dahl tipsar om att som allergiker lära sig att känna igen hur blommande gräs ser ut för att i större mån kunna undvika det.

– Under varma vackra dagar kan det bli höga koncentrationer av gräspollen på gräsbevuxen mark, avstå då från att sitta på en äng, säger han.

För att få in mindre pollen i hemmet ska man se till att inte hänga kläder på tork utomhus och undvika att vädra hemmet om nätterna då pollenhalterna fortsatt kan vara höga.

– Tänk även på att hunden och katten kan ha gräspollen i pälsen, säger Åslög Dahl.

FRÅN FÖRSTASIDAN