Varning för höga halter av björkpollen

Varning för höga halter av björkpollen

Björken blommar i södra Sverige. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Många pollenallergikers värsta fiende, björken, har vaknat till i södra halvan av landet. Nu väntar flera veckor med höga halter av björkpollen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pollensäsongen har rullat in med besked över de södra delarna av landet. Naturhistoriska riksmuseets pollenrapport varslar om stor risk för höga halter av björkpollen i Götaland och delar av Svealand.

Enligt Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet, kommer björkpollensäsongen att hålla i sig till ungefär mitten av maj i söder och tre veckor senare i norr.

Hyfsat hög temperatur och lagom vind är björkens favoritväder.

– Ungefär femton grader eller mer, och vindar som kommer från öster eller sydöst, vilket oftast är kopplat till ganska torr och stabil luft. Sedan ska det blåsa mellan två och sex sekundmeter, säger Åslög Dahl.

Att just björken skapar mycket problem för allergiker har två orsaker, enligt Åslög Dahl

– Det är en kombination av att pollenkornen innehåller proteiner som har en benägenhet att binda till antikroppar och att det finns väldigt mycket björk. Alla björkar bildar mycket pollen när de får möjlighet så man blir utsatt för höga koncentrationer.

När björken sedan lugnat sig tar ek och gräs över innan gråbo avslutar pollensäsongen, som kan sträcka sig långt in i september.

FRÅN FÖRSTASIDAN