Vädervarningar i fjällen - risk för laviner

Vädervarningar i fjällen - risk för laviner

Enligt SMHI kommer det vara mycket svårt att förflytta sig samt att resa och förankra tält i fjällen de närmaste dagarna..

Janerik Henriksson/TT
SMHI har utfärdat flera vädervarningar i fjällen.
Naturvårdsverket bedömer att det finns en stor risk för laviner och på grund av hårt väder avråds fjällvandrare från att ge sig ut på fjälltur de kommande dagarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SMHI har utfärdat en gul varning för norra Lapplandsfjällen, då hård eller mycket hård västlig vind i kombination med snöbyar väntas under söndagen. Den gula varningen gäller mellan klockan 15 och 22 men uppgraderas sen till orange. SMHI avråder därför ovana besökare från att ge sig ut på fjället.

Tilltagande vind

– Vinden tilltar i Lapplandsfjällen och tar fart i eftermiddag, den gula varningen uppgraderas under natten, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

För natten till måndag utfärdar SMHI en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället. Varningen gäller fram till tisdag förmiddag klockan 12. Från måndagsmorgonen kan vinden i de högre fjällpartierna nå stormstyrka, 25-30 meter i sekunden. Under tisdagen avtar vinden.

SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället då det kommer att vara svårt att ta sig fram. Och det bedöms även att eventuella räddningsinsatser i fjällmiljö kan bli både riskabla och ta lång tid.

Typiskt lavinväder

Det finns även varningar för lavinfara. Naturvårdsverket har utfärdat en orange varning som innebär betydande fara, då intensivt snödrev och ökande temperaturer orsakar typiskt lavinväder främst i Abisko och Riksgränsfjällen.

Under söndagen väntas ett så pass känsligt snötäcke att både enstaka spontana laviner och laviner utlösta av en ensam skidåkare kan förekomma.

Naturvårdsverket bedömer även att det finns en måttlig risk för laviner under dagen i södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och västra Vindelfjällen.

– SMHI:s varning gäller fram till tisdag morgon. Men det kommer att vara fortsatt blåsigt under onsdag och torsdag, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

FRÅN FÖRSTASIDAN