V: Personnummer kan ge ukrainare bättre liv här

V: Personnummer kan ge ukrainare bättre liv här

Vänsterpartiet, här partiledaren Nooshi Dadgostar, begär bättre villkor för ukrainska flyktingar i Sverige än vad EU:s massflyktsdirektiv ger. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Vänsterpartiet vill att de omkring 40 000 ukrainare som flytt kriget hemmavid ska få folkbokföra sig i Sverige och få personnummer. Det kan enligt V ge dem ett rimligare liv här än villkoren enligt EU:s massflyktsdirektiv.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Direktivet ger dem ett ettårigt uppehållstillstånd utan att de behöva söka asyl. Det kan förlängas en gång. Men kriget ser ju inte ut att vara över på länge än.

Kan de folkbokföra sig här innebär det också att de kan få bättre tillgång till sjukvård, Svenska för invandrare och etableringsersättning.

– De kan till exempel inte få ett mobilt bank-id nu, säger Frida Tånghag, migrationspolitisk talesperson för V om en nackdel med att inte ha ett personnummer.

Partiet föreslår att riksdagens socialförsäkringsutskott ska uppmana regeringen att se till så att ukrainaflyktingar kan få folkbokföras här.

Regeringen bör som nuvarande ordförande i EU:s ministerråd också driva på i unionen för att ukrainare i EU ska ges ett mer långsiktigt skydd än vad massflyktsdirektivet ger. Direktivet kom för första gången att prövas när Ryssland invaderade Ukraina och miljontals människor flydde till grannländer i EU.

FRÅN FÖRSTASIDAN