Utskott uppmanar: Terrorlista iranskt garde

Utskott uppmanar: Terrorlista iranskt garde

Demonstration utanför utrikesdepartementet i Stockholm i januari med krav om hårdare tag mot det iranska Revolutionsgardet. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Utrikesutskottet uppmanar regeringen att verka för att iranska Revolutionsgardet ska sättas upp på EU:s terrorlista.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Redan den 17 mars – under överläggningar med utrikesminister Tobias Billström (M) – framgick att en majoritet i utskottet ansåg att regeringen borde ändra hållning i frågan, från att stödja sanktioner mot individer med ansvar för regimens och gardets övergrepp, till att terrorlista Revolutionsgardet.

Majoriteten bestod av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Gardet, formellt kallat Islamiska revolutionsgardet (IRGC), är den iranska regimens säkerhetsapparat och är redan terrorlistat av bland andra USA.

Utskottet föreslår nu riksdagen att uppmana regeringen att skapa enighet om en terrorlistning i EU. Frågan ska debatteras och beslutas om i riksdagen den 4 maj.

"Sedan september 2022 har protester pågått på flera håll i Iran riktade mot den iranska regimen, som svarat med att avrätta personer som demonstrerat. Utrikesutskottet fördömer det våld som utförs mot de fredliga protesterna. De fördömer även användningen av dödsstraff och kräver att det avskaffas", skriver utskottet i sitt betänkande.

FRÅN FÖRSTASIDAN