Utredning föreslår förbud mot bottentrålning

Utredning föreslår förbud mot bottentrålning

Antalet fartyg som bottentrålar i marina skyddade områden innanför trålgränsen är i dag 146 stycken, enligt utredningen. Arkivbild.

Berit Roald
En utredning har lämnats över till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med förslag om ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade havsområden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utredningen, som tillsattes i samband med Januariavtalet mellan S, MP, C och L, föreslår att bottentrålning förbjuds i nationalparker, naturreservat, biotopskyddsområden och Natura 2000-områden.

I dag bedrivs trålfiske i flera områden innanför den så kallade trålgränsen – där trålning generellt är förbjuden. Bottentrålning i skyddade områden bedrivs också men i mycket begränsad omfattning. Den sker i områden som Kosterfjorden, Gullmarsfjorden, i Kalix yttre skärgård och Bergöfjärden i Bottenviken. Främst gäller det fiske av siklöja, räka och kräfta.

Fiskemetoden kan orsaka allvarlig skada på marina havsmiljöer då trålen, när den dras längs havsbotten, inte bara påverkar fisk och skaldjur utan även river upp bottensediment.

Antalet fartyg som bottentrålar i marina skyddade områden innanför trålgränsen är i dag 146 stycken.

Utredningen föreslår ett generellt förbud mot sådant fiske men att undantag ska få beviljas om det finns vetenskapliga eller andra särskilda skäl.

Förbudet föreslås börja gälla den 1 juli 2025.

FRÅN FÖRSTASIDAN