Utredning: Fanns flera brister på Furuvik

Utredning: Fanns flera brister på Furuvik

Furuviksparken hade brister i sitt systematiska säkerhetsarbete när fem schimpanser rymde från sitt hägn, konstaterar revisionsfirman EY. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Det fanns betydande brister både i låsrutinerna och det systematiska säkerhetsarbetet på Furuvik när schimpanserna tog sig ut ur sitt hägn.
Det konstaterar revisionsfirman EY i en rapport, skriver Furuvik i ett pressmeddelande.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den externa utredningen, som revisionsfirman EY gjort på uppdrag av Furuviksparken, bekräftar att det fanns "väsentliga brister i låsrutinen" som ledde till att schimpanserna kunde ta sig ut ur sitt hägn.

När det gäller säkerhetsarbetet konstaterar EY att det fanns systematiska brister i bland annat kontrollmiljön och när det gäller riskreducerande åtgärder, riskbedömningar samt uppföljning och tillsyn.

"Strävar efter att bli bättre"

Enligt Furuviksparken har flera åtgärder redan vidtagits, bland annat har man infört en ny låsrutin och handtag på fönster har tagits bort för att öka säkerheten i schimpanshuset.

Parken kommer enligt pressmeddelandet att genomföra samtliga rekommendationer som EY:s utredning föreslår.

"Vi kommer alltid sträva efter att bli bättre och det finns fortfarande förbättringsåtgärder kvar att göra, vilket den här utredningen visar", säger Sandra Wilke, vd på Furuvik, i pressmeddelandet.

Bröt mot lagen

Det var den 14 december förra året som fem schimpanser rymde från sitt hägn i Furuviksparken utanför Gävle. Fyra av dem sköts ihjäl. Djurparkens egen redogörelse har visat att en öppen dörr gjorde att de fem schimpanserna kunde rymma.

För två dagar sedan kom även länsstyrelsens utredning av händelsen, som visade att Furuviksparken bröt mot lagen när aporna som rymt sköts utan att man först ansökt om dispens för den avlivningsmetoden hos Jordbruksverket. I övrigt uppfyllde parken sitt handlingsansvar som djurhållare vid schimpansrymningen, enligt länsstyrelsen.

FRÅN FÖRSTASIDAN