Utredare: Personlig assistans statens sak

Utredare: Personlig assistans statens sak

Staten bör genom Försäkringskassan ensam besluta om och finansiera personlig assistans, föreslår en utredning. Arkivbild.

Jessica Gow/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Staten bör genom Försäkringskassan ensam besluta om och finansiera personlig assistans, skriver regeringens särskilda utredare Lars Lööw på DN Debatt.

För närvarande delar staten och kommunerna på huvudmannaskapet för assistansen. Statliga Försäkringskassan handlägger de personer som har störst behov av stöd, medan kommunerna ansvarar för dem med ett mindre stödbehov.

Systemet är ineffektivt, otydligt och leder till onödiga administrativa kostnader, anser utredaren. Genom att enbart Försäkringskassan får uppdraget skapas större likvärdighet över landet och ökat skydd mot utnyttjandet av välfärdssystem, heter det.

Personlig assistans infördes 1994 och är en av insatserna i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

"Om regeringen genomför våra förslag löses de problem som det delade huvudmannaskapet för med sig och man kan då sätta punkt för en diskussion som pågått i 30 år", skriver utredaren.

FRÅN FÖRSTASIDAN