USA:s försvarsminister besöker Sverige

USA:s försvarsminister besöker Sverige

USA:s försvarsminister Lloyd Austin är på väg till Sverige. Arkivbild.

Alex Brandon/AP/TT
USA:s försvarsminister Lloyd Austin kommer till Sverige i nästa vecka.
Han besöker bland annat marinbasen på Muskö söder om Stockholm.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud
0:24

Efter reklamen: Ryska skottet missar precis ukrainska soldatens huvud

(0:24)

Slå på ljud

– Det är ett långt besök och ett uttryck för USA:s djupa engagemang för Sveriges säkerhet, men också för USA:s stöd för den svenska Natoansökan, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Han påpekar att det är över 20 år sedan en amerikansk försvarsminister var här senast.

Lloyd Austin tillbringar större delen av onsdagen på Muskö marinbas söder om Stockholm. Där kommer han bland annat att förevisas ubåtar, korvetter och flygstridskrafter.

Där väntar också samtal om det bilaterala försvarssamarbetet, om säkerhetsförsäkringar som Sverige har fått av USA, om det omfattande militära övningssamarbetet samt om stödet till Ukraina.

Åker vidare till Tyskland

Efter besöket i Sverige beger sig Lloyd Austin till Tyskland för ett möte med de länder som stöttar Ukraina med krigsmateriel.

Även de pågående förhandlingarna mellan Sverige och USA rörande ett avtal om ett fördjupat försvarssamarbete (Defence Cooperation Agreement, DCA) ska avhandlas under Sverigebesöket. Pål Jonson bedömer att avtalet kan vara på plats under 2024. Norge har redan ett sådant och Danmark och Finland förhandlar om ett.

Avtalet ska möjliggöra snabbare och effektivare amerikanskt stöd i händelse av kris och krig, till exempel genom förhandslagring av materiel och investeringar i infrastruktur.

En gemensam pressträff hålls på Musköbasen under besöket.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN