Upprivna fängelsedomar i skånsk muthärva

Upprivna fängelsedomar i skånsk muthärva

Det misstänkta mutbrottet avgörs nu av hovrätten. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Ett digitalt vårdverktyg skulle underlätta prioriteringen av patienter ute på Skånes vårdcentraler. Företaget Vårdinnovation vann upphandlingen, men snart uppstod misstankar om att allt inte gått rätt till.
Tingsrätten dömde flera personer till fängelse – nu mildrar hovrätten straffet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vårdverktyget skulle köpas in för att användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket. Fyra företag lämnade inledningsvis anbud till Region Skåne, men tre av dem uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven.

Kvar blev företaget Vårdinnovation, vars vd senare åtalades för att ha mutat Region Skånes tjänstemän. I gengäld ska han enligt åklagaren ha fått hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen.

Polisutredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan affären granskats av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

Mildrar straffet

Tingsrätten dömde vd:n för företaget Vårdinnovation, tillika läkare, till fyra års fängelse för att ha mutat tjänstemän i Region Skåne. Hovrätten över Skåne och Blekinge mildrar dock straffet till villkorlig dom.

Två tjänstemän dömdes samtidigt till tre och ett halv års fängelse för att ha tagit emot mutor – en dom som hovrätten delvis river upp.

En anställd döms till villkorlig dom för grovt mutbrott men den andra frikänns, då rätten inte anser det bevisat att han erbjudits något som kan räknas som en muta.

Frikänns för trolöshet

"Gällande mutbrotten gör hovrätten delvis samma bedömning som tingsrätten. Läkaren döms för grovt givande av muta i ett fall och en av tjänstemännen för grovt tagande av muta", säger hovrättsrådet Ingela Sundin, ordförande i målet, i ett pressutskick.

Hovrätten frikänner dessutom alla tre för trolöshet mot huvudman.

FRÅN FÖRSTASIDAN