Unikt åtal – ska ha försökt finansiera PKK

Unikt åtal – ska ha försökt finansiera PKK

Mannen, som är turkisk medborgare, häktades i februari. Arkivbild.

PETROS KARADJIAS/AP
I ett unikt fall åtalas nu en man i 40-årsåldern i Sverige för att ha försökt samla in pengar till PKK.
Enligt åklagaren ska försöket ses som grovt eftersom det funnits en överhängande risk att pengarna skulle gå till terrorattentat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den åtalade är turkisk medborgare och uttalade i januari hot och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm.

Åklagare Hans Ihrman anser sig ha bevis för mannens koppling till PKK och att pengarna skulle gå dit.

– Han har uttalat att han agerar för PKK:s räkning. Sedan finns det både teknisk och annan bevisning som ger stöd för det, säger Ihrman.

Åtalet bygger bland annat på uppgifter från den tyska federala polisen (BKA) och den franska säkerhetstjänsten (DGSI), samt spaning och utskrifter som hämtats från den nu misstänkte mannens telefon och sociala medier.

Den åtalade ska till exempel ha haft kontakt med en annan turkisk medborgare som 2016 dömdes till fängelse i Tyskland för medlemskap i PKK. Den mannen ska också ha varit direkt involverad i organisationens pengainsamling och fått sina tillgångar frysta i Frankrike i terrorbekämpningssyfte.

Risk för terror

Åklagaren anser att försöket till terrorfinansiering ska ses som ett grovt brott. Enligt Ihrman har det funnits "en överhängande risk" att pengarna skulle gå till terrorattentat.

Åklagaren har tidigare uppgett att PKK bara under 2022 knutits till 54 våldsdåd runt om i världen.

– Det förekommer våldsdåd knutna till PKK inom EU, men attentat är nog snarare mer förekommande i Turkiet.

Mannen åtalas även för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott. Han nekar till de delar av åtalet som handlar om terrorfinansiering och utpressning. Vapenbrott erkänner han men inte grovt, enligt hans advokat, som vill vänta till huvudförhandlingen med att kommentera bevisningen.

Ihrman kommer att yrka på att mannen utvisas vid fällande dom.

Etablerad metod

Det är första gången som en person åtalas misstänkt för terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Men enligt Hans Ihrman visar utredningen att metoden att utpressa människor att betala till PKK är etablerad och förekommer både i Sverige och flera andra länder.

– Vi ser hur personer reser mellan länder i EU i syfte att verka för en indrivning av ekonomiska medel till PKK.

Turkiet har i samband med processen kring den svenska Natoansökan ställt krav på att Sverige ska agera hårdare mot personer som sympatiserar med PKK.

Rättegången inleds den 20 juni.

FRÅN FÖRSTASIDAN