Tusen år gammalt skelett hittat – i trädgård

Tusen år gammalt skelett hittat – i trädgård

Skelettdelar som hittades i en villaträdgård i Hunnebostrand visade sig vara från vikingatiden – något som är ovanligt, enligt experter.

Anna Härdig
Polisen trodde först att det var ett styckmord. Men skelettet som grävdes upp i en trädgård i Hunnebostrand visade sig ha legat där sedan vikingatiden.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger rättsläkaren Peter Karan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En fredag i slutet på mars fick en villaägare i Hunnebostrand en rejäl överraskning när han skulle göra om i sin trädgård. Ett mänskligt käkben med flera tänder kvar dök upp – och ju djupare man grävde desto fler skelettdelar hittades.

– Vi lade märke till att det fanns brott på skelettet som var lite märkliga, tvärbrott, så vi tänkte först att det kunde vara ett styckmord, säger Peter Karan, rättsläkare på Rättsmedicinalverket, RMV.

Ganska snart förstod man dock att det inte rörde sig om en nyligen avliden person.

– Vi förstod att det var gammalt, men tänkte att det kanske var från 1800-talet eller så, säger Peter Karan.

Det skulle visa sig att skelettet var långt mycket äldre. Analyser som gjorts av en visdomstand visade att skelettet tillhörde en person som levde på vikingatiden, kring år 1 000.

Inte styckad

Det rör sig troligtvis om en man i 20-årsåldern, som var mellan 160 och 170 centimeter lång och som hade utomnordiskt ursprung.

– Jag kunde även se direkt att det fanns en emaljdeformation på tänderna, som uppstår när man lider av näringsbrist när man växer upp, berättar Clara Alfsdotter, forensisk arkeolog och osteolog på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

Näringsbristen kan uppstå av svält eller av att man har en obehandlad underliggande sjukdom, till exempel glutenintolerans.

– Det finns väldigt få skelett från vikingatiden i Bohuslän, så arkeologiskt är det här väldigt, väldigt spännande, säger Clara Alfsdotter.

Exakt hur mannen dog har inte gått att fastställa, men han blev inte styckad. Det visade sig att skadorna på skelettet uppkommit långt efter döden, troligtvis av tjällossning eller annat tryck från jorden, berättar Clara Alfsdotter.

"Hisnande känsla"

Under vikingatiden förekom det både kremeringar och jordfästningar av döda.

– Det finns i Sverige flera exempel på monumentala gravar med stora stensättningar, där man begravdes på väldigt intrikata sätt, säger Clara Alfsdotter och tillägger:

– Det är väl inte omöjligt att tänka sig att man till exempel begravt någon som dött till sjöss under de här lite enklare omständigheterna direkt vid kusten.

Skelettet har nu lämnats över till Lödöse museum för vidare analys. Dessutom pågår ytterligare utgrävningar i villaträdgården på jakt efter fler ledtrådar.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att hålla i kvarlevor från en person som levde för tusen år sedan, det är en hisnande känsla, säger rättsläkaren Peter Karan.

FRÅN FÖRSTASIDAN