Tullen: Dom kan försvåra arbete mot kriminella

11 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson. Arkivbild.Paul Wennerholm/TT
En dom från Högsta domstolen (HD) försvårar tullens arbete mot organiserad brottslighet. Det skriver Tullverkets generaltulldirektör Charlotte Svensson på DN Debatt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Högsta domstolen valde i våras att fria personer som dömts i lägre insatser, och som gripits efter att polisen bytt ut ett skjutvapen mot en attrapp. Att byta ut en farlig vara mot en ofarlig är enligt Tullverket ett "vasst verktyg" mot organiserad brottslighet – som nu riskerar att sluta användas.

"När Tullverket hittar ett större narkotikaparti byter vi ut narkotikan mot en liknande men ofarlig vara som vi placerar i samma gömma i fordonet. Därefter låter vi den intet ont anande kuriren fortsätta sin resa under dold övervakning. När kuriren sedan nått sitt mål inne i landet slår vi till."

Eftersom HD:s domar är vägledande finns nu risk för att tullen behöver upphöra med metoden, som kallas kontrollerade leveranser.

"Bara någon vecka efter Högsta domstolens utslag kom en dom i tingsrätten där misstänkta för narkotikasmuggling friades i den del av åtalet som byggde på bevis från en kontrollerad leverans. I domen hänvisar tingsrätten till HD:s dom", skriver debattören, som nu efterfrågar lagändringar.

Annons

"Detta får direkta konsekvenser för vårt arbete. Vi står inför två val. Antingen slutar vi genomföra kontrollerade leveranser, eller så väljer vi att låta riktig narkotika färdas vidare in i landet."

Annons