Tre av tio primärvårdsläkare vill sluta

Tre av tio primärvårdsläkare vill sluta

Tre av tio primärvårdsläkare planerar att sluta arbeta som läkare. Arkivbild.

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
En tredjedel av Sveriges primärvårdsläkare riskerar utmattning. Två tredjedelar anser att deras arbete är alltför stressigt och tre av tio planerar att sluta arbeta som läkare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån (SCB) som genomfört en undersökning om primärvården på uppdrag av myndigheten för vård- och omsorgsanalys. Studien ingår i den internationella studien IHP i vilken tio länder deltagit däribland USA, Storbritannien och Frankrike.

Den svenska resultatet visar att Sveriges läkare är bland de mest stressade.

"Två av tre svenska läkare svarar att deras arbete är mycket eller oerhört stressigt. En av tre har symtom på utmattning, och tre av tio planerar att sluta arbeta som läkare," skriver Peter Nilsson, utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Primärvårdsläkarnas situation har inte förbättrats sedan den senaste undersökningen 2019. Deras arbetsmiljö måste förbättras, enligt Peter Nilsson.

I undersökningen framkommer även att svenska vårdcentraler jämfört med andra länder är mindre förberedda på att ge vård till patienter med kroniska sjukdomar.

Sverige ligger däremot i framkant när det gäller kvalitet och digitala tjänster i vården.

FRÅN FÖRSTASIDAN