Thornberg om kritiken: Har gjort mitt bästa

Thornberg om kritiken: Har gjort mitt bästa

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Pontus Lundahl / TT
Rikspolischef Anders Thornberg hade inte något annat val än att tillsätta den kritiserade externa utredningen kring regionpolischef Mats Löfving, säger han i Ekots lördagsintervju.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anders Thornberg säger att det på ett sätt är "beklagligt" att man behövde tillsätta en extern utredare, men hävdar att man inte hade något val. Polisen kunde inte själv gå ut med sekretessuppgifter, men samtidigt var det ett väldigt stort tryck mot polisen i frågan.

– För att inte skymma hela polisens verksamhet och för att komma till rätta med vad som hade hänt gjordes den här utredningen.

– Det som var viktigt var att myndigheten i sak bedömdes ha hanterat det på rätt sätt av den externa utredaren, men det spelar ingen roll med de fruktansvärda konsekvenserna. Och det som kvarstår nu är att det pågår en arbetsmiljöutredning som ska redovisas i slutet av maj, säger han.

Thornberg bemöter i intervjun även kritik om att myndigheten inte stöttat de inblandade tillräckligt mycket under den här tiden.

– Jag kan säga så mycket att jag har hela tiden gjort mitt bästa för att tillgodose arbetsmiljön så mycket som möjligt. Sedan får vi se i utredningen om det räckte eller inte.

Den tidigare regionpolischefen i Stockholm, Mats Löfving, hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. Samma dag hade polisens externa utredare presenterat en rapport där Löfving anklagades för att ha agerat jävigt genom att ha haft ett förhållande med den före detta underrättelsechefen Linda Staaf.

Både utredningen och polisens hantering av ärendet har kritiserats från olika håll. Löfvings familj har ifrågasatt huruvida han fick tillräckligt stöd från arbetsgivaren.

FRÅN FÖRSTASIDAN