Thornberg: Hade inte kunnat agera annorlunda

Thornberg: Hade inte kunnat agera annorlunda

Rikspolischef Anders Thornberg har kritiserats efter Mats Löfvings död. Arkivbild.

Pontus Lundahl/TT
Rikspolischef Anders Thornberg bryter nu tystnaden kring hans kollega Mats Löfvings död.
– Min bedömning är att vi gjort det som var rimligt och att vi inte hade kunnat agera på något annat sätt, säger han till TV4.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mats Löfving hittades död i sin bostad i Norrköping den 22 februari. Tidigare samma dag hade polisens externa utredare presenterat en rapport där Löfving anklagades för att ha agerat jävigt på grund av sitt förhållande med den före detta underrättelsechefen Linda Staaf.

Både utredningen och polisens hantering av ärendet har kritiserats från olika håll. Löfvings familj har ifrågasatt huruvida han fick tillräckligt stöd från arbetsgivaren.

Hänvisar till utredning

Anders Thornberg har tidigare inte velat kommentera kritiken. Men i intervjun med TV4 säger han nu att Polismyndigheten "så vitt vi kan bedöma" agerat på det sätt som "vi kunde och borde göra".

Han vill inte svara på frågor om sitt eget agerande. I stället hänvisar han till den arbetsmiljöutredning polisen gör och ska redovisa till Arbetsmiljöverket i slutet av maj.

"Jobbar på"

På en fråga på om han har förståelse för att en del tycker att han duckar för kritiken svarar han:

– Ja, jag har stor förståelse för det. Det har fått en oerhörd tragisk utgång som är fruktansvärd. Vi har haft sorg i Polismyndigheten, det finns anhöriga som farit illa och vi själva i Polismyndigheten har tagit det här väldigt hårt, säger han till TV4.

Thornberg får också en fråga om han har funderat på att avgå.

– Jag fokuserar på mitt uppdrag varje dag med full kraft. Det viktiga i det här svåra läget, med brottsutvecklingen och annat, är att hela Sverige är tryggt och säkert, så jag jobbar på.

FRÅN FÖRSTASIDAN