Testosteron ger ingen ökad risk för hjärtsjukdom

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Att behandlas för testosteronbrist innebär ingen ökad risk för kardiovaskulära besvär. Arkivbild.
Män som behandlas för testosteronbrist utsätts inte för ökad risk för hjärt-och kärlsjukdom, visar en ny studie.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Testosteron påverkar fysiologiska mekanismer som både skulle kunna öka och minska risken för hjärt- och kärlkomplikationer. Det har lett till oklara besked om säkerheten vid testosteronersättning, skriver Dagens Medicin.

I en ny studie, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, har amerikanska forskare lottat drygt 5 200 män med låga testosteronvärden och symtom på testosteronbrist till antingen testosteronersättning i gelform eller motsvarande placebo. Deltagarna var i snitt 63 år och hade redan hjärt- och kärlsjukdom eller bedömdes ha en hög risk för sådan sjukdom.

Efter nästan tre års uppföljning hade 7,0 respektive 7,3 procent av deltagarna i testosteron- och placebogruppen avlidit i hjärtrelaterad sjukdom eller drabbats av sådana åkommor.

– Det är bra att vi fått frågetecknet kring den kardiovaskulära säkerheten av den här behandlingen uträtad. Det är möjligt att det kan öka benägenheten att behandla testosteronbrist och samtidiga symtom som till exempel sexuella besvär eller nedstämdhet, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Annons