Tågvärdar tillfälligt tillbaka på pendeltågen

Tågvärdar tillfälligt tillbaka på pendeltågen

Den vilda strejken bland lokförare på pendeltågen i Stockholm orsakade stora problem och resulterade i många inställda tåg. Arkivbild.

Johan Jeppsson/TT
Facket ST Pendeln har lagt ett skyddstopp för allt ensamarbete för lokförare i Stockholms pendeltågstrafik.
Nu har arbetsgivaren, operatören MTR, tillfälligt bemannat tågen med tågvärdar och hittills har tågen kunnat rulla på som vanligt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ST Pendeln aviserade i fredags att skyddsstoppet skulle börja gälla från klockan 9 på måndagen, men det var först vid 9.45-tiden som facket gick ut med att det hade lagts.

Ungefär hälften av pendeltågen berörs av stoppet, och för att undvika störningar har MTR tillfälligt bemannat tågen med tågvärdar eller motsvarande personal som främst ska arbeta med säkerheten ombord.

– Anledningen är att det är säkerheten som har varit i fokus när skyddsstoppet har lagts, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

Erik Söderberg berättar att tågen till följd av åtgärden hittills har kunnat rulla på som vanligt och att inga större störningar har uppstått.

– Det som har varit centralt för oss är att tågen ska gå som planerat och det tror vi att de kommer att fortsätta att göra, säger han.

Hälften av tågen berörs

MTR har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet prövat. Det är upp till myndigheten att avgöra om stoppet är motiverat eller om det ska upphävas.

– Det finns inplanerade möten under dagen och så snart vi har fått mer information från dem så vet vi vad som gäller framöver, säger Erik Söderberg.

Kräver tågvärd

Facket motiverar skyddsstoppet med att sedan operatören MTR införde ensambemanning på vartannat pendeltåg har antalet incidenter ökat. ST kräver att alla tåg förutom lokförare ska ha en tågvärd ombord.

I veckan som gick genomförde tågförare för pendeltågen i Stockholm en tre dagar lång vild strejk.

FRÅN FÖRSTASIDAN