Sverige skickar Leopard till Ukraina

Sverige skickar Leopard till Ukraina

Försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) lovade upp till tio Leopard-stridsvagnar samt luftvärn till Ukraina.

Andreas Sjölin / TT
Sverige ska skicka upp till tio Leopard-stridsvagnar samt luftvärn till Ukraina. Det elfte militära stödpaketet presenteras på årsdagen av Rysslands storskaliga invasion.
– En markering, säger försvarsminister Pål Jonsson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mot en kuliss av en stridsvagn 90 och en Leopard 2 på ett skjutfält utanför Boden presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) och Pål Jonsson (M) det elfte militära stödpaketet till Ukraina.

På årsdagen för invasionen sade statsministern att kriget har blivit så fruktansvärt som man kunnat befara. Han pekade dock på en ljuspunkt: västländerna har hållit ihop och stöttat Ukraina.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta leverera vapen från många länder till Ukraina så länge det krävs, säger Kristersson.

I det nya stödpaketet ingår upp till tio Leopard-stridsvagnar av modell 2A5.

– Det är ganska mycket med svenska mått mätt, säger Kristersson.

Ingår i pansarbataljon

Den svenska Försvarsmakten har totalt 120 Leopard-stridsvagnar. Enligt Jonson är det en av världens mest avancerade stridsvagnar.

De svenska stridsvagnarna kommer att ingå i en pansarbataljon som Tyskland nu håller på att sätta ihop för att skicka till Ukraina, enligt den tyska tidskriften Der Spiegel. Den svenska modellen liknar den som Tyskland ska skicka.

Även Polen håller på att sätta ihop pansarstyrkor med stridsvagnar till Ukraina.

Jonson uppger att Sverige även kommer att bistå med utbildning, logistik och underhåll för att Ukraina ska kunna använda stridsvagnarna.

Försvarsministern säger även att västs militära stöd nu, till skillnad från tidigare, i mycket större utsträckning samordnas med andra länder. Det är också något Ukraina efterfrågat.

– Det vi gör nu är att vi bygger bataljoner och brigader tillsammans med andra internationella partners, säger Jonson.

Påverkar Sverige

Försvarsministern uppger att vapenleveranserna kommer att påverka Sveriges långsiktiga försvarsförmåga.

– Men framför allt kommer det att påverka Försvarsmaktens tillväxt. Det är vi väl medvetna om, säger han.

Sverige har tidigare lovat att skicka 50 stridsfordon 90 och det är de som utgör kärnan i det svenska bidraget till Ukraina när det gäller markstrid. Stridsvagnar och stridsfordon ses som viktiga för att Ukraina ska kunna gå till motoffensiv i vår.

I det nya, elfte militära stödpaketet från Sverige, ingår även luftvärnssystem, IRIS-T och delar av HAWK.

HAWK är ett luftvärnssystem med medellång räckvidd. Systemet används för att skydda samhällen och samhällsviktiga objekt från fientliga flyg- och robotattacker.

IRIS-T Eldenhet 98 är ett svensk-tyskt luftvärnssystem som kan bekämpa flygplan och kryssningsrobotar på kortare avstånd.

– Det är helt avgörande för Ukraina att Ryssland inte får luftherravälde, säger Jonson.

Han tillägger att Ukraina kommer att behöva långsiktigt stöd med att försörja landet med luftvärn.

"Var inte naiv"

På frågan om hotet från Ryssland mot Sverige nu ökar på grund av de svenska vapenleveranser svarar statsministern:

– Man ska inte vara naiv. Ryssland gillar inte att EU- och Natoländer på olika sätt hjälper Ukraina.

Kristersson tillägger dock att Ukraina också utkämpar vårt krig.

– Andra länder skulle vara i fara om Ryssland skulle vinna det här kriget. Vi har goda skäl att hjälpa Ukraina.

Förutom Leopard 2 och stridsfordon 90 har Sverige aviserat att man ska skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. I tidigare paket har till exempel pansarvärnssystem, terrängbilar och vinterutrustning till soldater ingått.

Ukraina har även pekat på behov av att få stridsflyg från väst. Kristersson uppger att det inte är aktuellt att skicka Jas 39 Gripen, men utesluter inte heller det på sikt.

FRÅN FÖRSTASIDAN