Sverige och Nato: Framsteg – men inget genombrott

Sverige och Nato: Framsteg – men inget genombrott

Statssekreterare Oscar Stenström träffar pressen efter Natomötet med Turkiet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT
Natoprocessen är i gång igen och fler möten utlovas mellan Sverige och Turkiet.
– Ett litet steg framåt, säger chefsförhandlare Oscar Stenström i Bryssel.
Men varken Sverige eller Finland tycks kunna räkna med ratificering före det turkiska valet i maj.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I ungefär två timmar satt de vid samma bord igen, inne på Natohögkvarteret i Bryssel. Under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg mötte svenske Stenström och hans finländske kollega Jukka Salovaara sin turkiske motpart i Natoförhandlingarna, presidenttalesmannen Ibrahim Kalin.

Stenström är efteråt relativt nöjd.

– Det positiva i dag är att vi kommit överens om att samtalen fortsätter. Vår motpart, Turkiet, har accepterat och erkänt att det skett framsteg i de åtgärder vi har tagit, säger han.

– Vi tycker att det finns fog för att Turkiet så småningom kan gå vidare med en ratificering.

Inte före valet?

Frågan är bara när "så småningom" kan vara. Inte under de närmaste månaderna i alla fall.

– Vi vet ju att sannolikt så blir det val i Turkiet under maj månad och det är ju det nyvalda parlamentet, sannolikt, som får den här uppgiften att ta ställning till Sveriges och Finlands ansökan, säger Stenström, som svarar rakt av nej på frågan om något exakt datum har nämnts.

Turkiet håller dock inte ännu inte med om att Sverige gjort tillräckligt för att uppfylla den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet kom fram till vid Natotoppmötet i Madrid i somras.

– Vi är inte där än. Turkiet har varken sagt att Sverige eller Finland vid det här mötet uppfyller hela avtalet, säger Stenström.

Ett exempel är terrorfinansieringen.

– Det finns en skärningspunkt mellan grov organiserad brottslighet och terrorism som är besvärande för vårat land men som också är finansiering av en terrororganisation. Där tar de svenska myndigheterna konkreta steg framåt. Sedan kan man ha olika syn på hur långt den här processen har kommit, säger Stenström.

"Positiv stämning"

Turkiets chefsförhandlare säger till turkisk press efteråt att mötet allmänt hölls i en positiv stämning.

– Hur fort processen går hänger på vilka steg som tas av Finland och Sverige, säger Kalin enligt tidningen Daily Sabah.

Samtidigt bekräftar han att Turkiet tycker att Finland och Sverige tagit positiva steg och att båda länderna lovar att göra mer för att hantera den turkiska oron rörande terrorgrupper.

– Det här har vi sagt uttalat fram till nu. Vi vill att pakten som skrevs under i Madrid implementeras fullt ut. När det är gjort kommer Natomedlemskapet för båda länderna att gå vidare på ett positiv sätt, lovar Ibrahim Kalin.

Fler möten

Från Natos sida påpekas i ett pressmeddelande att generalsekreterare Stoltenberg återigen upprepat att det är dags för alla Natoländer att avsluta ratificeringsprocessen.

I pressmeddelandet sägs också att alla på mötet var överens om att en snabb ratificering är i allas intresse och att Sveriges och Finlands medlemskap kommer att stärka militäralliansen.

Några besked om exakt när nästa möte ska hållas eller på vilken nivå finns ännu inte – även om det i pressmeddelandet åtminstone heter att det ska göras före nästa Natotoppmöte, i Vilnius i Litauen den 11-12 juli.

Samma tidtabell?

Inte heller gavs några besked om huruvida Finlands process ska kopplas loss från den svenska – något som tidigare antytts från Turkiet.

– Vi fick ingen sådan information om olika tidtabeller i dag, säger Stenström

Målet är fortsatt att Sverige och Finland ska gå in tillsammans.

– Vi är väldigt samspelta. Vi ansökte tillsammans och vi har nu en process i respektive parlament som siktar på att i princip på samma klockslag komma till en punkt där våra demokratier i Sverige och Finland gör våran del, säger Oscar Stenström i Bryssel.

FRÅN FÖRSTASIDAN