Svenskt-turkiskt Natomöte på onsdag

Svenskt-turkiskt Natomöte på onsdag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Burhan Ozbilici/AP/TT
Sverige, Turkiet och Nato ska ha ett möte på onsdag på tjänstemannanivå för att diskutera Sveriges Natomedlemskap, rapporterar SVT Nyheter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det kommer att äga rum i Ankara. Jag kan bekräfta att mötet kommer att äga rum på onsdag och att det är på tjänstemannanivå, säger Sofie Westling på UD:s pressjour till TT.

Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic sade i en tv-intervju på söndagen att Sverige nu är närmare ett ja från Turkiet än man var för ett år sedan. Men han poängterade samtidigt att det fortfarande finns saker att diskutera.

Ungern och Turkiet är de enda två länder som fortfarande inte godkänt Sveriges Natomedlemskap. Turkiet har bland annat krävt hårdare tag mot PKK och utlämningar av personer som landet klassar som terrorister. Att Sveriges nya terrorlag som förbjuder deltagande i terroristorganisation nu trätt i kraft har inte uppgetts räcka för ett godkännande.

I onsdags talade utrikesminister Tobias Billström (M) med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på telefon. Fidan ska ha sagt till Billström att det krävs "konkreta steg" från svensk sida för att Natoansökan ska godkännas, rapporterade den regeringsvänliga turkiska tidningen Daily Sabah.

FRÅN FÖRSTASIDAN