Svensk raketmiss stör Norge

Svensk raketmiss stör Norge

En svensk forskningsraket som sköts upp från Esrange landade av misstag i Målselv kommun i Norge.

Johan Hallnäs/TT
En nio meter lång raket uppskjuten från rymdbasen Esrange i Kiruna har av misstag slagit ned i Norge, rapporterar SVT Nyheter och tidningen VG.
Norska myndigheter ser "väldigt allvarligt" på händelsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Raketen lyfte på måndagen för ett forskningsexperiment om tyngdlöshet på 250 kilometers höjd. Men banan blev mer västlig och lång än beräknat, enligt Swedish Space Corporation.

Landningsplatsen ligger 15 kilometer in på den norska sidan, i ett obebott område i Målselv kommun. Det är cirka 40 kilometer nordväst om den planerade platsen i Sverige.

Norska myndigheter anser att det inträffade är mycket allvarligt.

– Ett nedslag av en sådan raket är en väldigt allvarlig händelse som kan medföra stor skada. När en sådan gränskränkning sker är det avgörande att de ansvariga omedelbart informerar relevanta norska myndigheter genom de rätta kanalerna, säger presstalespersonen Ragnhild Haland Simenstad på norska UD enligt nyhetsbyrån NTB.

UD i Oslo har inte fått något formellt besked från svenska myndigheter om händelsen.

– Vi känner inte till bakgrunden till vad som har skett och inte heller om det har uppstått skador i omgivningen. Vi noterar att det ansvariga bolaget i ett pressmeddelande nämner att arbetet med att bärga vrakgods är i gång, säger Ragnhild Haland Simenstad.

En sådan bärgning på norskt territorium kräver förhandstillstånd från norska myndigheter, påpekar hon.

Den felaktiga flygbanans tekniska orsaker ska utredas. Esranges landningsområde på cirka 5 200 kvadratkilometer är ungefär dubbelt så stort som landet Luxemburg, enligt SVT Nyheter.

FRÅN FÖRSTASIDAN