Svensk raket tillbaka till Sverige

Svensk raket tillbaka till Sverige

En svensk forskningsraket som sköts upp från Esrange landade av misstag i Måselv kommun i Norge.

Johan Hallnäs
Den svenska raket som i måndags slog ned av misstag i Norge är nu tillbaka i Sverige, bekräftar Swedish Space Corporation för TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt det statliga rymdbolaget har raketens nyttolast återfunnits "i gott skick" och har transporterats tillbaka till den svenska rymdbasen Esrange med helikopter.

Samtidigt undersöker Swedish Space Corporation varför raketen slog ned utanför Esranges landningsområde, som är på cirka 5 200 kvadratkilometer och ungefär dubbelt så stort som landet Luxemburg.

– Vi undersöker alla möjliga orsaker till händelsen, säger Philip Ohlsson, kommunikationschef på Swedish Space Corporation.

I måndags lyfte den nio meter långa raketen från rymdbasen Esrange i Kiruna för ett forskningsexperiment om tyngdlöshet på 250 kilometers höjd. Av misstag slog den ned i Norge.

Raketen landade 15 kilometer in på den norska sidan, i ett obebott område i Målselv kommun, cirka 40 kilometer nordväst om den planerade nedslagsplatsen i Sverige.

Misstaget orsakade dessutom irriterade reaktioner från norska myndigheter.

Enligt Swedish Space Corporation har bolaget informerat norska myndigheter om händelsen. Det bekräftar Jonny Karlsen, talesperson vid Försvarets operativa högkvarter, för NTB.

FRÅN FÖRSTASIDAN