Svensk forkning: Nya upptäckten kan rädda ditt älskade morgonkaffe

Nyttosvampar kan rädda morgonkaffet.

FOTO: Anders Wiklund/TT
Kaffeälskare – titta hit!
Plantagen i Etiopien drabbas årligen av stora skördeförluster på grund av växtsjukdomen vissnesjuka.Men nu har forskare hittat sätt att bekämpa sjukdomen på biologisk väg med hjälp av nyttosvampar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hästarna springer av tävlingsbanan – kraschar in i kvinna
0:33

Efter reklamen: Hästarna springer av tävlingsbanan – kraschar in i kvinna

(0:33)

Slå på ljud

Kaffeproduktionen i Etiopien har minskat med mellan 30 och 40 procent under det senaste årtiondet, bland annat på grund av växtsjukdomen vissnesjuka. I dagsläget finns varken resistenta kaffesorter eller effektiva kemiska bekämpningsmedel.

Men nu ha forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med forskarkolleger i Etiopien utvecklat ett preparat med nyttosvampar mot sjukdomen. Effekten har enligt SLU varit så god att de biologiska bekämpningsmedlen nu rekommenderas att används i stor skala för att skydda landets kaffeodlingar.

Forskare i Sverige berättar mer

Så vitt vi vet är det här den första rapporten om en biologisk bekämpningsmetod som effektivt kan hantera kaffets vissnesjuka och som har utvecklats från labb till fält. Vi hoppas att våra preparat snart kommer att användas i stor omfattning för att bekämpa kaffets vissnesjuka i Etiopien”, säger Ramesh Vetukuri, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU, i ett pressmeddelande.

Tester har också visat att preparaten inte är skadliga för människor.

FOTO: Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN