Svensk-dansk insats mot ryskt plan

Svensk-dansk insats mot ryskt plan

Två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon följde ett ryskt militärt flygplan av typen IL-20 Coot-A i luftrummet över Östersjön.

Flygvapnet
Svenska och danska flygplan följde under torsdagen ett ryskt militärplan i luftrummet över Östersjön. Det är första gången som en liknande synkroniserad insats genomförs, uppger Försvarsmakten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Två svenska Jas 39 Gripen och två danska F-16 Fighting Falcon följde under en gemensam insats det ryska militärplanet av typen IL-20 Coot-A.

Det ryska planet befann sig hela tiden i internationellt luftrum, enligt den danska försvarsmakten, som beskriver själva efterföljandet som en rutinuppgift.

Men Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen konstaterar i ett pressmeddelande att Östersjöområdet framöver kommer att präglas av en högre spänningsnivå än tidigare.

De danska och svenska planen stod under egen nationell ledning.

"Denna synkroniserade insats är ett bevis på vårt nära och goda samarbete med det danska flygvapnet. Tillsammans tar vi ansvar för att säkra luftrummet över Östersjön genom våra respektive incidentberedskapssatta förband", säger ställföreträdande flygvapenchef Tommy Petersson i ett pressmeddelande.

Insatsen ägde rum strax före klockan 13 i området mellan Sverige, danska Själland och Bornholm. Där mötte de svenska och danska planen upp det ryska militärflygplanet som ska ha varit på väg västerut.

FRÅN FÖRSTASIDAN