Svårt hinna bli Natomedlem redan till toppmötet

06 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg leder torsdagens möte med Sverige, Finland och Turkiet i Bryssel. Arkivfoto.Geir Olsen/NTB/TT
Regeringen säger sig fortfarande vara hoppfull om ett svenskt Natomedlemskap till Natotoppmötet.
Men nu återstår bara fem dagar dit.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi är hoppfulla att vi vid Natos toppmöte i Vilnius kan bli fullvärdiga medlemmar, men ytterst är det Turkiet som fattar turkiska beslut, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Frågan är om det ens skulle vara praktiskt möjligt för Turkiets och Ungerns parlament att ratificera det svenska Natomedlemskapet på så kort tid.

– Beträffande själva mekaniken kring ratificeringsprocessen, hur det ska gå till, det vill jag låta turkiska företrädare redogöra för, säger Jonson.

TT: Vet regeringen om det är praktiskt möjligt?

– Att det tekniskt sett är praktiskt möjligt, det borde det rimligen vara. Men, återigen, Turkiet måste få redogöra för när de känner att detta ska genomföras och hur det ska genomföras.

Tog tid

Om man jämför med när Finland anslöts i början av april så skedde det drygt två veckor efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uttalat sitt klartecken för Finland.

Parlamenten i Ungern och Turkiet måste samlas, debattera och rösta ja. Dessutom ska beslutet också formellt överlämnas till USA, där medlemskapshandlingarna deponeras.

Annons

Att döma av ett uttalande till nyhetssajten Politico Europe tycks även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ha resignerat när det gäller fullt medlemskap redan i Vilnius. Däremot kan kanske ett politiskt klartecken ges.

– Det är fortfarande möjligt att få ett positivt beslut om Sverige på toppmötet, säger Stoltenberg enligt Politico.

I en intervju med DN den 31 maj pekade han på ett alternativ om Turkiet och Ungern inte ratificerat medlemskapet till Natotoppmötet.

– Det är absolut möjligt att vi vid toppmötet ska få förpliktigande löften om att ratificera Sverige, sade Stoltenberg till DN då.

Plan B?

Men även om inget pekar på att Turkiet kommer att ratificera de närmaste dagarna, så vill regeringen inte prata om en sådan Plan B.

I samband med statsminister Ulf Kristerssons möte med USA:s president Joe Biden talade Kristersson i en intervju med TT, både om att medlemskap till Vilnius är "fullt möjligt", men också om att besked från Turkiets president Erdogan skulle vara "ett viktigt steg":

Annons

TT: Är hoppet nu att Erdogan kommer med något slags uttalande om att han ser positivt på Sveriges medlemskap längre fram?

– Alla vet ju att ett medlemskap är flera steg. Det är naturligtvis ett uttalande, det är så småningom en begynnande ratificering, det är beslut av en regering, beslut av parlament. Så det är många steg. Det fick Finland erfara, sade Kristersson.

TT: Och det hinns inte med på en vecka?

– Nä, det är många steg och Vilnius är den naturliga tidpunkten att slutföra denna processen, sade Kristersson.

– Vi rår ju inte på varje beslutssteg i andra länder, men beskedet om medlemskap är i sig ett viktigt steg. Men vi får se hur det här går.

I eftermiddag tar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg emot utrikesministrarna från Sverige, Turkiet och Finland för att diskutera den svenska Natoprocessen inne på Natohögkvarteret i Bryssel.

Regeringen har dock många gånger uppgett att Sverige gjort allt som går för att uppfylla det avtal som finns med Turkiet för att Turkiet ska godkänna Sverige i Nato.

Annons