Strömmer: Ta hoten på största allvar

Strömmer: Ta hoten på största allvar

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Caisa Rasmussen/TT
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser allvarligt på Säpos bild av det ökade attentatshotet mot Sverige.
– Alla medborgare har anledning att ta till sig att vi befinner oss i ett utsatt läge, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Säkerhetspolisen presenterade i dag sin lägesbild över hoten mot Sverige. Ryssland är nu den aktör som utgör det största hotet mot svensk säkerhet. Samtidigt har attentatshotet mot Sverige ökat i samband med koranbränningen och LVU-kampanjen mot socialtjänsten.

Enligt Säpo ser våldsbejakande, islamistiska extremister nu Sverige som ett "prioriterat" mål snarare än ett "legitimt" mål. Alltså en förvärrad situation jämfört med bara för någon månad sedan.

– Det är naturligtvis bedömningar som jag tar på största allvar. Jag har tidigare talat om ett sorts trippelhot mot den inre säkerheten i Sverige: dels förstås Ryssland och andra stater, Säpo lyfter ju inte minst Iran och Kina, som också har ett intresse av att störa säkerheten i Sverige, säger Gunnar Strömmer.

Utöver detta hot är den organiserade brottsligheten och det förvärrade terrorhotet en del av "trippelhotet".

Ny tolkning av lagen

Polisen har nu nekat två koranbränningar i Sverige – efter den första där den heliga skriften för muslimer brändes framför Turkiets ambassad i Stockholm.

Enligt ett internt dokument, som DN avslöjat, gör polisen bedömningen att koranbränningar inte ska tillåtas i Sverige. Förbudet gäller enbart Koranen, andra heliga böcker eller flaggor omfattas inte.

Polisen gör en ”extensiv” tolkning av ordningslagen då just koranbränningar bedöms öka attentatshotet. Beslutet har kritiserats och prövas just nu av förvaltningsrätten.

Strömmer påpekar att Sverige har en stark yttrandefrihetslagstiftning samtidigt som Polismyndigheten har möjlighet att säga nej till en demonstration.

– Det finns utrymme att neka tillstånd om man bedömer att ordningen och säkerheten inte kan garanteras.

"Sverige i utsatt läge"

Han vill inte svara på hur han bedömer att situationen skulle påverkas om polisen gav tillstånd till en ny koranbränning i Sverige. Inte heller Säpochefen Charlotte von Essen ville svara på den frågan under dagen.

Hon uppmanade dock alla att vara källkritiska och tänka på vilken information man sprider.

TT: Ska man vara orolig som medborgare?

– Jag tycker att alla medborgare har anledning att ta till sig att vi befinner oss i ett utsatt läge med flera olika hot mot Sverige, som har ett allvar som vi inte har upplevt i Sverige på väldigt, väldigt lång tid, säger Strömmer.

Han säger sig vara fast förvissad om att Säkerhetspolisen och andra myndigheter följer upp hur hoten utvecklar sig på ett väldigt noggrant sätt.

FRÅN FÖRSTASIDAN