Strömmer: Pausar inga kriminalreformer

Strömmer: Pausar inga kriminalreformer

Regeringens politik kräver 16 nya fängelser. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Upp till 16 nya fängelser behövs med regeringens politik – men justitieminister Gunnar Strömmer (M) är inte beredd att pausa några kriminalpolitiska reformer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Mitt uppdrag är att genomföra Tidöavtalet så snart det bara går, säger han.

Enligt Kriminalvården måste regeringen noga överväga när och i vilken ordning de kriminalpolitiska förslagen i Tidöavtalet ska genomföras, för att den redan hårt ansträngda myndigheten ska hinna med.

Gunnar Strömmer välkomnar rapporten. Den har beställts tidigt i mandatperioden just för att kunna hålla tempot uppe, uppger han. Dock kan tajmingen av vissa förslag behöva ses över.

– Vissa reformer är mindre drivande när det gäller platsbehov än andra. Tajming kommer säkerligen att vara en faktor som kan påverka uthålligheten i planen, säger Strömmer.

Justitieministerns mål är fortsatt att alla åtgärder i Tidöavtalet ska vara genomförda under mandatperioden. Det innebär en tidshorisont på 3,5 år. Samtidigt tar ett fängelse 5–7 år att bygga, enligt facket.

Strömmer framhåller att det kan dröja innan förslagen får genomslag fullt ut.

– En straffskärpning i slutet av en mandatperiod, den fulla effekten av det kommer man inte att se förrän några år senare och volymen kanske dröjer ytterligare ett antal år, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN