Strömmer i Rågsved: En stor tragedi

Strömmer i Rågsved: En stor tragedi

Gunnar Strömmer på plats i Rågsved efter dödsskjutningen vid en grillkiosk tidigare i veckan.

Jessica Gow/TT
Problemen med gängkriminaliteten går djupt ner i samhället och kräver mobilisering på alla plan.
Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), som besökte Stockholmsförorten Rågsved efter den senaste dödsskjutningen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det här är förstås en stor tragedi för brottsoffren och deras anhöriga, men det påverkar också hela lokalsamhället, säger Strömmer till TT.

Han står i skuggan vid en lummig gångväg, bara ett stenkast från den grillkiosk i där en man sköts ihjäl och två skottskadades vid midnatt mellan onsdag och torsdag.

På torsdagen skadades två män vid ytterligare en skjutning, den här gången i Askim i Göteborg. Precis som i Rågsved skedde dådet mitt i ett bostadsområde.

"Tycks vara likgiltig"

Gunnar Strömmer säger att han förstår dem som är rädda för att själva drabbas av det dödliga våldet.

– Det råder ingen tvekan om att vi talar om en brottslighet som tycks vara likgiltig inför de konsekvenser som skjutningar eller sprängningar kan få för helt oskyldiga människor som råkar bo i närområdet eller bara passerar förbi.

– Det understryker vikten av att hela samhället mobiliserar mot den här brottsligheten, för ytterst handlar det om medborgarnas trygghet men också om att värna det fria och öppna samhället.

Precis intill gångvägen där Strömmer och journalisterna står samlade ligger en skola, och flera ungdomar passerar förbi samtidigt som han ger intervjuer. En tonårspojke ropar ilsket åt justitieministern och pressuppbådet när han passerar.

Några minuter senare kommer han tillbaka igen.

– Ni är horungar, säger han flera gånger, innan han försvinner iväg bort.

Högt prioriterat område

Kampen mot gängkriminaliteten är ett av regeringens högst prioriterade områden och rättsväsendet har fått stora resurser för att vända de senaste årens utveckling.

Hur lång tid tror då Gunnar Strömmer att det tar innan man kan börja se en tydlig nedgång vad gäller den allvarliga brottsligheten?

– Jag har fått den berättigade frågan flera gånger och jag har varje gång ärligt svarat att vårt samhälle måste ta in att den här problematiken går väldigt djupt ner i samhället. Vi startar från en mycket mörk utgångspunkt och det kommer ta tid att vända, jag spekulerar inte om exakt när.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig tidpunkt för när skjutningen i Rågsved ägde rum.

FRÅN FÖRSTASIDAN