Stor ökning av bidrag till avhopparverksamhet

Stor ökning av bidrag till avhopparverksamhet

Fyra gånger fler ansökningar om pengar till avhopparverksamhet beviljades i fjol än året innan, enligt Statens institutionsstyrelse. Arkivbild.

Marcus Ericsson/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Allt fler kommuner ansöker om statliga pengar till avhopparverksamhet för att stötta personer som vill lämna sin kriminella livsstil bakom sig.

Under fjolåret beviljade Polismyndigheten, som hanterar utbetalningarna, 113 ansökningar och betalade ut 58 miljoner kronor. Det är fyra gånger fler än under 2021 då 28 ansökningar beviljades och 12 miljoner kronor betalades ut, skriver Statens institutionsstyrelse (Sis) i ett pressmeddelande.

"Avhopparverksamheten är en viktig brottsförebyggande insats. Det är avgörande att kunna erbjuda kriminella en väg bort och visa alternativ", säger Sofie Holmqvist på Nationella operativa avdelningen i en kommentar på polisens hemsida.

Sedan i september 2021 har Sis, Socialstyrelsen, Polismyndigheten och Kriminalvården i uppdrag att tillsammans förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare från kriminella, våldsbejakande extremistiska och hedersrelaterade miljöer i Sverige.

FRÅN FÖRSTASIDAN