Stoltenberg: Nato reagerar om Sverige hotas

Stoltenberg: Nato reagerar om Sverige hotas

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en nordisk pressträff under säkerhetskonferensen i München.

Lars Larsson/TT
Sverige är mycket säkrare nu än före ansökan om medlemskap i Nato. Det gäller även om Finland godkänns som medlem före Sverige, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är otänkbart att Sverige skulle utsättas för militära hot under anslutningsfasen utan att Nato skulle reagera, säger Stoltenberg på en träff med nordiska journalister under säkerhetskonferensen i München.

– Det viktiga är att bägge blir medlemmar så snart som möjligt, inte att det sker samtidigt, säger Stoltenberg.

Träffade Erdogan

Han kom till säkerhetskonferensen i München direkt från Turkiet där han träffade både president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Dels för att erbjuda stöd efter jordbävningen, dels för att trycka på för att landet ska godkänna Sveriges medlemskap i Nato, helst samtidigt som Finlands. Men turkarna är fortfarande emot att godkänna Sverige, enligt Stoltenberg. Något som de också gjorde klart vid mötena i Ankara.

Han vill inte ge sig in på att värdera om han hörde några nyansskillnader jämfört med tidigare.

– Mitt budskap var att Sverige och Finland har gjort det de ska, säger Stoltenberg.

Är tryggare

Han återkommer till att Sverige, oavsett om Finland går före in i Nato, är tryggare säkerhetspolitiskt än före det att ansökan om medlemskap i Nato lämnades in i maj förra året.

– Sverige är tätt integrerat i Natos militära och civila strukturer och blir mer och mer så. Nato övar mycket i området och Sverige har fått bilaterala säkerhetsgarantier från länder som USA, Storbritannien och andra stora Natoländer. Det är inte så att inget har skett, säger Stoltenberg.

FRÅN FÖRSTASIDAN