väder

Sportlovet i fara: SMHI utökar vind- och snövarningarna för fjällen

Lavinrisk och vädervarning från SMHI – sportlovet i fara för många

FOTO: Anders Wiklund/TT, Mats Lennartson/TT
Har du och familjen sportlov nu under vecka 9?
Om du ska upp till svenska fjällen är det hög tid att kolla in väderleksrapporten för veckan.
SMHI utfärdat en orange varning för kraftig vind och snöfall – dessutom finns det risk för laviner på flera platser.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen
0:24

Efter reklamen: Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen

(0:24)

Slå på ljud

Vecka 9 innebär sportlov för barn och ungdomar i följande städer och kommuner: Dalarnas län, Gnesta, Gotland, Stockholms län, Södra Hälsingland, Värmlands län, Västmanlands län och Älvkarleby.

Många har säkert planerat in en härlig skidsemester med familjen – kanske till och med uppe i de svenska fjällen. Då gäller det att vara vaksam!

Ta det försiktigt om du ska ut på fjället i veckan. Det kan blåsa ordentligt – dessutom finns det risk för laviner på flera platser i landet.

Ta det försiktigt om du ska ut på tur på fjället i veckan. Det kan blåsa ordentligt – dessutom finns det risk för laviner på flera platser i landet.

FOTO: Anna Bredberg/DI/TT

Under söndagen utfärdade nämligen SMHI en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället för måndagen och tisdagen.

Finns lavinrisk på flera platser i fjällen

SMHI avråder starkt från att ge sig ut på fjället då det kommer att vara svårt att ta sig fram. Det bedöms även att eventuella räddningsinsatser i fjällmiljö kan bli både riskabla och ta lång tid.

SMHI har även utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall över sydligaste Norrbottensfjällen och norra Västerbottensfjällen. Varningen gäller fram till torsdag morgon klockan 6. SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället. SMHI har även utfärdat en gul varning för mycket hårda vind och storm i norra Lapplandsfjällen.

Att åka skoter är en populär aktivitet på sportlovet.

Att åka skoter är en populär aktivitet på sportlovet.

FOTO: Ulf Palm/TT

Naturvårdsverket bedömer även att det finns en måttlig lavinrisk i västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko samt Riksgränsfjällen.

En soldat dog i lavinolycka

Under tisdagen förra veckan omkom en svensk soldat i en lavinolycka på Kebnekaise. Han hittades senare begravd under massa snö. Han flögs till sjukhuset i Tromsö men dödförklarades där.

Personen som omkom var en ung man från Kronobergs län. Familjens känslosamma ord lästes upp av Försvarsmakten under en presskonferens: ”Det finns inga ord som räcker till. Hjärtat går sönder, vi tänker på vår son, bror och alla som fick äran att lära känna honom”.

FOTO: Anders Wiklund/TT, Mats Lennartson/TT, Ulf Palm/TT, Anna Bredberg/DI/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN