brott

Spiondömda Payam Kia, 35, accepterar tingsrättens dom

Spiondömda Payam Kia, 35, accepterar tingsrättens dom.

FOTO: Jessica Gow/TT
Payam Kia, som i tingsrätten dömdes till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri, drar tillbaka sitt överklagande till Svea hovrätt.
Tingsrättsdomen mot den yngre av de två spiondömda bröderna kommer därmed att stå fast.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Så mycket tjänade spionbröderna
0:31

Efter reklamen: Så mycket tjänade spionbröderna

(0:31)

Slå på ljud

Eftersom åklagaren inte överklagade Payam Kias dom självständigt innan tidsfristen löpte ut innebär det att tingsrättsdomen nu kommer att stå sig.

Anledningen till att överklagandet dras tillbaka, samma dag som hovrättsdomen skulle meddelats, är att Payam Kia befarar att han skulle ha dömts till ett längre straff i hovrätten.

Han förnekar dock fortsatt brott, framhåller advokaten Björn Sandin.

– Han befinner sig i en situation där han fortfarande bestämt hävdar att han är oskyldig till anklagelsen som riktas mot honom. Samtidigt så hamnade han i ett läge där åklagaren inte självständigt inom tiden för tre veckor överklagade, utan först efter att Payam Kia hade överklagat så tilläggsöverklagade åklagaren och begärde då ett långt mycket strängare straff än det som hade dömts ut, säger Björn Sandin.

”Känner en frustration och oro”

Åklagarsidan hade begärt att hovrätten skulle skärpa straffet för 35-åriga Payam Kia till minst 14 års fängelse.

– Då känner han en frustration och oro och litar kanske inte fullt ut på rättssystemet, och gör då bedömningen att tingsrättens dom är nog illa och han är inte beredd att ta en risk som innebär ett resultat som för hans del är ännu värre, säger Sandin.

Payam Kia har i hovrättsförhandlingen erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri.

Hovrättsdomen har efter beskedet skjutits fram till den 25 maj.

– Vi är väl medvetna om att det är ett ganska sent beslut han har tagit och det innebär ju då att hovrätten måste ändra domen, säger Björn Sandin.

Hovrättens dom gäller bara äldre brodern

I och med att Payam Kias överklagande nu dragits tillbaka kommer hovrättens dom alltså endast gälla den äldre brodern Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att bröderna "gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt" hemliga uppgifter.

Peyman Kia har enligt domen i tingsrätten anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säpo och Must. Rätten bedömde att bröderna röjt hälften av de hemliga dokumenten för Ryssland.

Payam Kia, som ska ha skött betalning och överlämning av information, har fört dagboksanteckningar om spioneriverksamheten, enligt tingsrätten.

Erkänner spioneri

42-årige Peyman Kia förnekade brott under hela tingsrättsförhandlingen men har efter livstidsdomen sagt sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen framåt. Han har i hovrätten uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falsk".

Hans försvarare Anton Strand har yrkat att hovrätten i stället för livstids fängelse dömer honom till ett tidsbestämt straff, inte överstigande tio år.

FOTO: Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN