Sorg och hyllning på Gröna Lund

03 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Människor av alla åldrar samlades för att sörja tragedin på Gröna Lund.
Gröna Lund öppnade igen, men bara som promenadpark för de som ville besöka i stillhet. Ett hundratal personer samlades vid bergochdalbanan Jetline på måndagen för att hedra de drabbade i den svåra olyckan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inga skratt, ingen doft av sockervadd och heller inga skrik och tjut från nöjesparkens olika attraktioner. Gröna Lund, som annars förknippas med glädje och glatt humör, öppnade återigen sina portar på måndagen, men i sorg och tystnad.

Människor i alla åldrar, barn och vuxna, kom för att sörja de drabbade i tragedin åtta dygn tidigare, då en person omkom och nio fick föras till sjukhus.

Anita Pozsar säger att hon brukar komma till Gröna Lund varje år med sina barnbarn. Nu har hon med sig sin sonson.

– Jag kände att jag ville komma hit och lägga en ros, man blir väldigt ledsen när man hörde om olyckan, säger Anita Pozsar till TT vid minnesplatsen inne i parken.

I form av ett hjärta

Tillsammans, nästan som en enda grupp, gick besökarna förbi de stängda kioskerna och de tomma attraktionerna mot bergochdalbanan Jetline där olyckan inträffade.

Vid attraktionen finns nu en minnesplats med rosor i form av en hjärta.

Annons

Det var mitt i helgfirandet som olyckan slog glädjen i spillror.

Sedan dess har parken hållit stängt bland annat för att stötta medarbetare och kunna bistå i utredningarna av händelsen.

Parkägaren Parks and resorts har meddelat att Jetline ska hållas stängd tillsvidare.

"Mäktigt, tungt"

På väg till konsthallen Liljevalchs tog Per Melberg en omväg för att komma till Gröna Lund och sörja.

– Det känns mäktigt, tungt, säger han till TT.

Brandmannen Niklas, som var med i räddningsinsatsen, kom med några kollegor. Han säger att de vill se olycksplatsen igen och träffa folk som kan ha några frågor till dem.

– Jag förstår att många mår dåligt över det som har hänt, så självklart vill vi komma hit och prata med någon som behöver det, säger han till TT.

Annons