TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Sömnbrist kan försvaga effekten av vaccin

14 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Det är bra att ha sovit ordentligt inför vaccinering. Arkivbild.
Brist på sömn inför att du ska vaccinera dig kan försvaga vaccinets effekt och ge dig ett sämre skydd. Den slutsatsen har forskare vid bland annat Uppsala universitet dragit i en ny studie, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Ett jätteviktigt resultat, inte minst mot bakgrund av att otillräcklig sömn har blivit allt vanligare i vårt 24-timmarssamhälle. Dessbättre är sömnbrist något som de flesta själva ganska lätt kan åtgärda, säger sömnforskaren Christian Benedict, universitetslektor vid Uppsala universitet, till tidningen.

Misstankar om att sömnbrist kan försvaga immunförsvarets förmåga att tillverka skyddande antikroppar efter en vaccination har funnits länge, men har bara undersökts i sju mindre studier. Benedict säger till UNT att resultaten av de enskilda studierna inte har varit entydiga, att forskarna nu därför har slagit samman data från dem för ett större underlag för analys.

– Det har gjort att vi nu med stor säkerhet kan säga att sömnbrist vid tiden kring vaccinationen gör att den blir mindre effektiv, säger Christian Benedict, till UNT.

I studierna ingick vaccin mot influensa eller gulsotsvirus. Den så kallade metaanalysen har publicerats i vetenskapstidskriften Current Biology.

Annons