Sommarjobben kontrolleras

Sommarjobben kontrolleras

Många unga sommarjobbar inom handeln, nu ska flera branscher inspekteras av arbetsmiljöverket. Arkivbild.

Fredrik Sandberg / TT
Sommarjobbssäsongen är här, och med den kommer en hel del arbetsplatsolyckor där unga är inblandade. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera arbetsplatser där många ungdomar jobbar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under juli månad sker flest arbetsplatsolyckor bland ungdomar.

"Många olyckor går att förebygga om nyanställda får en bra introduktion och handledning. Det blir extra viktigt i sommar, när ungdomarna kommer ut på sina första sommarjobb, så att de får en säker start i arbetslivet", säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Ungdomar är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador. Under de senaste fem somrarna (juni–augusti) har 7 200 ungdomar mellan 16 och 24 år anmält att de skadats i arbetsolyckor med sjukfrånvaro.

Vilka branscher som ger flest skador skiljer sig mellan könen. Bland flickor sker flest skador inom vård och omsorg, medan anmälda skador för pojkar är vanligast inom tillverkningsindustrin.

Arbetsmiljöverket kommer i år att titta närmare på några arbetsplatser där många ungdomar jobbar, till exempel hotell, restauranger, kaféer, butiker, campingplatser, och vandrarhem.

FRÅN FÖRSTASIDAN