Snabba Vasaloppsåkare får frisk graviditet

Snabba Vasaloppsåkare får frisk graviditet

Risken för graviditetskomplikationer minskar för den som tar sig igenom Vasaloppet på en bra tid. Arkivbild.

Ulf Palm/TT
Kvinnor som åker Vasaloppet och dessutom gör det på en snabb tid har lägre risk för vissa sjukdomar och komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hälsodata från 15 377 kvinnor som någon gång innan graviditeten åkt ett Vasalopp jämfördes med 194 384 kvinnor som aldrig åkt loppet. Forskarna undersökte även om kvinnornas åkprestation var kopplad till risken för komplikationer.

Studien, som publiceras i British journal of obstetrics and gynaecology, visar att ju snabbare en åkare tog sig igenom loppet desto lägre var riskerna att drabbas av graviditetsdiabetes, kraftig viktuppgång, psykiatrisk sjuklighet och förlossning med kejsarsnitt.

Forskarna hittade dock inga samband mellan mammans träning och hög prestation och risker för komplikationer hos barnen.

Även tidigare studier har visat att personer som åker Vasaloppet har en högre träningsnivå än befolkningen i allmänhet, men det är alltså inte skidloppet i sig utan en aktiv livsstil som kan spela en roll för de samband som forskarna ser.

"Det är väl känt att träning är bra för hälsan ur många perspektiv, men när det gäller hur det påverkar graviditet och förlossningar behövs det mer kunskap", säger Cathrine Axfors, forskare i epidemiologi och metavetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN