SMHI varnar för storm i väst under helgen

SMHI varnar för storm i väst

FOTO: Darren Calabrese/TT, Björn Larsson Rosvall/TT
Storm till havs och samt stormvindar över land.
Nu går SMHI ut och varnar för rejält blåsigt väder från sydvästra Bohuslän och söderut längs västkusten under fredagen när stormen Otto drar in.
Enligt Trafikverket kommer flera tåglinjer att ställas in.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen
0:24

Efter reklamen: Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen

(0:24)

Slå på ljud

SMHI har utfärdat orange varning för storm ute i Skagerrak och Kattegatt. Men även över land kommer det att blåsa rejält på fredagseftermiddagen och natten mot lördagen när stormen Otto drar in.

Orange varning för stormvindar gäller för Nordvästra Skåne, sydvästra Kronoberg, västra Halland och sydvästra Bohuslän.

– Det ser ut att kunna hamna över stormstyrka, med uppemot 30 meter per sekund i byvinden, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Högt vatten

De västliga vindarna som väntas gör att SMHI även utfärdat gula varningar för höga vattenstånd kring exempelvis Öresundsbron och längs Västkusten.

Dessutom ligger gula varningar för mycket hårda vindbyar för resterande Götaland, samt kulingvarning för Vänern och Östersjön.

– Det kan bli rejält blåsigt från fredag kväll och in på natten. Sedan fortsätter det blåsa under lördagen, men då är det mer friska till hårda vindar, säger Moa Hallberg.

Tåg stoppas

Ovädret som väntas dra in på fredagen gör att flera tåglinjer i Skåne kommer att ställas in, rapporterar P4 Malmöhus.

Trafikverket meddelar på sin webbplats att även tåg i Halland och Västra Götaland kommer att ställas in. Stoppen gäller från fredagseftermiddagen och -kvällen fram till omkring lunchtid på lördagen.

Under fredagen kom Trafikverket med beskedet att alla SJ:s tåg mellan sträcken Malmö och Göteborg ställs in under både fredagen och lördagen på grund av stormen Otto.

– Vi kommer inte heller att ha någon ersättningstrafik, säger Jonas Olsson som är presskommunikatör på SJ till Aftonbladet.

Utöver varningarna i söder har SMHI även utfärdat gul varning för snöfall på flera platser. Det gäller bland annat delar av Värmland, Västmanland och Dalarna, samt kustlandet från strax söder om Sundsvall upp till och med Umeå.

FOTO: Darren Calabrese/TT, Björn Larsson Rosvall/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN