När vi trodde våren var på gång – SMHI varnar för nya snösmockan

Ny snösmocka i mellansverige – SMHI varnar

FOTO: TT
Snöfall får SMHI att varna.
Uppåt tio centimeter snö väntas på vissa håll och kollektivtrafiken kan komma att påverkas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Meteorologen kollapsar under direktsändning
0:29

Efter reklamen: Meteorologen kollapsar under direktsändning

(0:29)

Slå på ljud

Vädervarningen gäller i Sörmland och Stockholm och är gul, den lägsta av SMHI:s varningar. Bland annat kan snöfallet bli ymnigt och medföra förseningar i kollektivtrafiken och begränsa framkomligheten på vissa vägar på grund av halka, snömodd och dålig sikt.

– I morse hade vi ett området med väldigt kraftigt snöfall som då låg runt trakterna av Örebro där det snöade kraftigt och var dålig sikt, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Bilar på parkering klädda i snö – det kan bli komplikationer i kollektivtrafiken

Henrik Isaksson/TT

Stora mängder

– Det har sedan rört sig österut med kraftigt snöfall och i och med att det såg ut att ge stora mängder snö på relativt kort tid valde vi att gå ut med en varning.

Det riktigt kalla vintervädret har däremot lagt sig över Sveriges norra delar och ger en klar och kall helg från mellersta Norrland och norrut, berättar Lars Knutsson.

– Där handlar det om övervägande soligt väder och mellan två till fem minusgrader. Lokalt minus 10-15 i norra fjällen, förklarar han.

Kalluft drar söderut

När den kalla luften från norr letar sig nedåt landet blir det snöfall över den södra halvan av landet.

– Gränsen mellan snö och regn går vid Mälaren, Hjälmaren och södra Värmland. Så norr om den är det minusgrader och söder om är det varmare. Till exempel är det 10 grader i Norrköping nu.

Över Götaland ger den mildare luften regn men även där, i de norra delarna, väntas snö när den kalla luften pressas ner ytterligare under lördagsnatten.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN