"Smarta droger" gjorde friska trögtänkta

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Centralstimulerande substanser ger inte friska personer bättre kognitiva förmågor, enligt en ny studie. Arkivbild.
Centralstimulerande läkemedel, som påstås förbättra koncentration och stresstålighet, kan i stället göra friska studenter trögtänkta.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Centralstimulerande läkemedel kan försämra kvaliteten i prestationen hos friska människor. Det rapporterar Läkemedelsvärlden, som hänvisar till en studie från forskare vid universitet i Cambridge och i Melbourne, publicerad i tidskriften Science Advances.

I studien ingick 40 friska personer mellan 18 och 35 år, både studenter och arbetande. Deltagarna presterade sämre i tester om de fick centralstimulerande substanser, jämfört med om de fick placebo. Det tog exempelvis 50 procent längre tid att lösa ett problem för dem som fått metylfenidat, den substans som används i behandling av adhd-symtom hos barn. De som tagit substanserna ansträngde sig mer, gjorde fler och snabbare rörelser, men utan bättre slutresultat.

Slutsatsen i studien är att centralstimulerande substanser minskar känslan av ansträngning, men ökar känslan av belöning när man löser ett problem. Samtidigt har de skadlig effekt på prestationens kvalitet hos friska personer.

Annons

Centralstimulerande substanser ingår i ämnen som säljs som "smart drugs" och påstås förbättra hjärnans funktioner. De används även som läkemedel mot adhd-symtom eller narkolepsi.

Annons