Småländsk kommun snålar in på politikerarvode

02 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Det tuffa ekonomiska läget tvingar Vimmerby kommun till att bland annat sänka politikerarvodet och stoppa investeringar i nybyggnationer. Arkivbild.
Småländska Vimmerby kommun snålar in på politikerarvodet och drar i handbromsen för bland annat investeringar i nybyggnationer.
Åtgärderna är framtvingade av det tuffa ekonomiska läget.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Politikerarvodet sänks med fem procent, skriver det politiska styret som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i en debattartikel i lokaltidningar.

Åtgärden ska minska kostnaderna med runt 400 000 kronor om året.

– Det är också pengar och det finns ett signalvärde i att vi själva tar en del av besparingarna, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, till Vimmerby Tidning.

Mer långsiktigt sker besparingar genom minskade investeringar i nybyggnationer.

– Vi började ju med planerna på den nya högstadieskolan och vi fortsätter med att gå igenom alla både större och mindre investeringar. Så det är klart att en hel del kommer att skjutas på framtiden, säger Jacob Käll.

Kommunens förvaltningar får enbart köpa in det som är mest nödvändigt och manas till stor försiktighet vid tillsättning av nya tjänster.

Vimmerby kommun har fått ökade kostnader med cirka tio miljoner kronor om året på grund av inflationen och priserna på mat, drivmedel och el. Ett nytt pensionsavtal ökar kostnaderna med ytterligare 29 miljoner kronor för i år, skriver partierna.

Annons