Släckningsarbete fortsätter under natten

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Branden startade under midsommarafton och blossade upp igen på måndagen.Johan Hallnäs
Skogsbranden utanför Norberg i Västmanland var sent på tisdagskvällen ännu inte under kontroll. Släckningsarbetet fortgår under hela natten.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Skogsbranden vid Målarberget mellan Avesta och Norberg startade inledningsvis på midsommarafton, för att blossa upp igen i måndags eftermiddag.

Räddningstjänsten på plats konstaterade sent på tisdagen att branden ännu inte att var under kontroll.

– Brandområdet är cirka 250 gånger 400 meter stort. Vi har begränsat branden och den yttre gränsen försöker vi nu hålla så vi inte får någon spridning, säger räddningsledare Roger Ågren till TT.

Fyra flygplan

Ett 50-tal personer är involverade i själva släckningsarbetet, bland annat från hemvärnet. Under dagen har också fyra skopande flygplan varit på plats för att hjälpa till i släckningsarbetet.

På grund av mörker tvingades man dock på kvällen avsluta helikopter- och flygplansverksamheten. Den återupptas klockan 6 på onsdagsmorgonen. Däremot fortsätter övrigt släckningsarbete under natten.

– Vi kommer att försöka jobba väldigt offensivt, vi har förstärkt resurserna och jobbar oss inåt, säger Roger Ågren.

Annons

Stängd vindkraftpark

Norbergs kommun gick tidigt under tisdagsmorgonen upp i så kallat stabsläge och kommunen bistår bland annat räddningstjänsten med utkörning av mat och vatten till brandmännen.

En vindkraftpark med 27 verk tvingas stänga av flygsäkerhetsskäl. De närmaste vindkraftverken ligger 700 meter från det brandhärjade området, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Annons