Skulpturer oväntat fynd på Äpplets vrak

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En lejonskulptur som överraskande finns kvar på vraket efter regalskeppet Äpplet som sänktes med vilje 1659.
Nya fynd från regalskeppet Äpplets vrak har visats fram. Det handlar om flera träskulpturer i akterspegeln, däribland två stora lejon från riksvapnet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag har dykt i över 30 år och att hitta skulpturer på Äpplet är en av mina toppar, säger marinarkeolog Jim Hansson på museet Vrak i Stockholm.

Äpplet sjösattes 1629, var systerfartyg till Vasa (1628) och hade samma konstruktör. I den kungliga skaran ingick även Kronan (1632) och Scepter (1636).

I december 2021 upptäckte dykare Äpplet i ett sund nära Vaxholm. Hösten därpå spreds den sensationella nyheten om det marinarkeologiska fyndet.

Resultat från efterföljande dykningar under årets vår presenterades på onsdagen. Dels i form av foton, dels som 3D-modeller.

Ska inte lyftas

Bakom Äpplets akter fann dykarna träskulpturer. Förutom de två lejonen finns en mindre rund skulptur i form av ett äpple som skulle kunna vara av avbildning av Riksäpplet, en av de svenska riksregalierna. Därutöver ett volut (en snäck- eller spiralliknande arkitektonisk detalj) vid en ornamenterad fris.

Äpplet sänktes 1659 medvetet i inloppet till Stockholm som en del av huvudstadens försvarslinje.

Annons

– Att skulpturerna skulle vara kvar hade vi inte väntat oss, säger marinarkeolog Patrik Höglund.

Nya dykningar är planerade till Äpplet, som ska bli kvar på botten. Vrakets exakta position och djup är inget som Vrak går ut med.

Seglade illa

Efter fiaskot med Vasa satsade skeppsbyggmästare Hein Jacobsson på ett bredare fartyg. Äpplets akterparti är 7,0 meter brett jämfört med Vasas 5,9 meter och dessutom högre.

– Allt på Äpplet är lite större än på Vasa, säger Jim Hansson.

Men trots bättre stabilitet blev Äpplet aldrig någon succé och låg sannolikt mest förtöjd.

– Hon seglade förmodligen inte särskilt väl, säger Patrik Höglund.

Annons