Sköt mot lägenhetsdörr – tre döms

29 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, dömts till fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
De två tonårspojkarna sköt flera skott mot en lägenhetsdörr. Nu döms de för grovt vapenbrott, rapporterar Upsala Nya Tidning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var en tidig morgon i september förra året som grannarna i ett flerfamiljshus i centrala Uppsala vaknade av ljudet från skottsalvor. Ingen skadades fysiskt, men fyra skott gick igenom dörren och in i lägenheten där två personer befann sig vid tillfället.

Enligt utredningen sköt förövarna sannolikt mot fel dörr. I en annan lägenhet i det aktuella trapphuset bor släktingar till den så kallade kurdiske räven, som pekats ut som en av de drivande personerna bakom våldsvågen som drabbade Stockholm i vintras.

En av de dömda, en 17-årig pojke, har erkänt att han skjutit mot dörren men har inte velat uppge vem som gav honom uppdraget. Den andre, som även han var 17 vid tillfället, nekade till brott och har inte svarat på några frågor.

Om de hade varit myndiga när brottet begicks skulle domen landat på fyra–fem års fängelse, skriver tingsrätten. Nu landar straffet i stället på sluten ungdomsvård i 13 månader för 17-åringen respektive ett år för 18-åringen.

Annons

Ytterligare en person, en man i 35-årsåldern, döms mot sitt nekande till ett år och tio månaders fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott.

Annons