Skolverkets chef byts ut

Skolverkets chef byts ut

Peter Fredriksson tillträdde som generaldirektör för Skolverket sommaren 2017. Arkivbild.

Pontus Lundahl/TT
Regeringen vill ha en ny generaldirektör för Skolverket. Den nuvarande GD:n Peter Fredriksson lämnar därför sitt uppdrag den sista januari.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är mycket stora skolpolitiska förändringar som ligger framför oss och då behövs en förändring i de uppdrag som Skolverket får av oss, säger skolminister Lotta Edholm (L) till DN.se.

Fredriksson, som började som ämneslärare i svenska och historia, tillträdde som myndighetschef sommaren 2017. Hans ordinarie förordnande löper ut den sista juli 2023. Regeringen har förlängt det till den sista januari 2024, men därefter ska alltså en ny person leda myndigheten.

Tjänsten som ny generaldirektör kommer att utlysas inom kort, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

"Peter har lett myndigheten med kompetens och stort ansvarstagande under en lång tid och varit en uppskattad ledare. Nu blir det en ny generaldirektör från och med februari 2024 som får axla det ansvar Skolverket har utifrån den omställning av skolpolitiken vi i regeringen vill göra", säger Lotta Edholm i pressmeddelandet.

En av de stora förändringar som väntas är att fästa större vikt vid vad kognitions- och hjärnforskningen visar vad gäller barns användande av digitala verktyg, säger Lotta Edholm till DN.

Rättad version: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Fredriksson slutar vid årsskiftet. Rätt är att han slutar sista januari 2024.

FRÅN FÖRSTASIDAN