TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Skärpt straff för IS-man som våldtog barn

11 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Svea hovrätt skärper straffet för en man som begått en stor mängd grova barnvåldtäkter mot en svensk flicka hos terrorrörelsen IS i Syrien. Arkivbild.
Svea hovrätt skärper straffet för en svensk IS-man som dömts för grova barnvåldtäkter till tio års fängelse. Mamman till det våldtagna barnet frias samtidigt för medhjälp till två våldtäkter.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinnan, som är i 55-årsåldern, dömdes i tingsrätten för människohandel av sina två döttrar och medhjälp till ett stort antal grova våldtäkter mot en av döttrarna hos terrorrörelsen IS. Påföljden blev fängelse i sex år och tio månader.

En svensk IS-man i 30-årsåldern dömdes för att ha utsatt den ena av kvinnans döttrar, som han även gifte sig med, för de grova våldtäkterna. Påföljden för honom blev fängelse i åtta år och tio månader.

Båda överklagade till hovrätten. Det gjorde även åklagarsidan som yrkade på längre straff. Så blir nu fallet för mannen, som Svea hovrätt på torsdagen dömde till tio års fängelse. Utöver de grova våldtäkterna döms mannen även för äktenskapstvång.

I kvinnans fall ändrar hovrätten tingsrättens dom genom att döma henne till ytterligare två fall av människohandel av döttrarna, som var i tioårsåldern när hon 2013–2015 tog med dem till Syrien.

Kvinnan frikänns för medhjälp till två av de grova våldtäkterna mot hennes dotter. Hon döms fortsatt för medhjälp till ett stort antal andra våldtäkter, och det av tingsrätten utdömda fängelsestraffet fastställs.

Annons